0

Alles over Espresso

Shotglas

Hoe zet ik een espresso?

Een espresso is een koffiebereiding die wordt gemaakt door met heet water door de fijn gemalen espresso maling te drukken.

Wat heb je nodig voor het maken van een espresso?

  • Espressomachine
  • Espresso koffiebonen
  • Koffiemolen
  • Tamper (en eventueel een distibutor)

Je begint met het maken van een espresso bij je espressomachine. Deze zet je alvast aan want het opwarmen van de boiler in de machine duurt ongeveer 10 minuten. Is de machine eenmaal op temperatuur dan kan je om de zetgroep en het portafilter sneller warm te krijgen even wat water door laten lopen. Belangrijk is dat het portafilter daarna wel weer droog wordt gemaakt anders zal dit invloed hebben op de extractie en de smaak.

Het malen van de koffiebonen

Bij het zetten van koffie is het belangrijk dat de maling vers is. Dit houdt in verse bonen en pas malen als je het gelijk gaat gebruiken. Doordat de maling vers gemalen is zal er meer smaak en aroma komen in je espresso. Het instellen van de maler op een lekkere espressomaling is even uit proberen en kan je hier meer over lezen. De maalfijnheid kan per boon verschillen en biedt de barista een hoop experimenteren met de smaak.

Aandrukken oftewel tampen

Na dat je de maling uit de koffiemolen hebt ligt het maalsel (als het goed is) in je portafilter. Om de maling goed te verdelen tik ik altijd even het piston tegen de houder van de koffiemolen aan. Vervolgens is het belangrijk dat de koffie gelijkmatig verdeeld zit in je portafilter. Dit kan erg gemakkelijk door gebruik te maken van een distibutor of leveler. Heb je dit niet kan het ook gedaan worden met de hand, dit is natuurlijk iets minder nauwkeurig. Je hebt de koffie verdeeld en het is tijd voor het aandrukken van de maling. Zet je portafilter tegen je tampermat aan en druk met je tamper het maalsel aan.

Extractie

Draai je portafilter in de espressomachine en laat vervolgens gelijk het water doorlopen. Dit is belangrijk omdat de koffie anders gaat verbranden en dit geeft een niet lekkere smaak aan de espresso. Hoelang je de espresso wilt laten doorlopen is aan de barista zelf en is afhankelijk van smaak. Wij raden wel aan het ongeveer tussen de 25-30 seconde te houden en bij 30ml te stoppen.

Hoe krijg ik een crema laag?

Een goede indicatie van een lekkere espresso is een mooie cremalaag. Een mooi overzicht van een goed en slecht gezette espresso is hieronder te vinden. Een lichtere tint is een teken dat het water niet heet genoeg is. Dit kan zijn doordat de machine nog niet helemaal op temperatuur was of omdat de PID te laag staat. Een te donkere laag geet aan dat de maling te fijn staat of dat het maalsel te hard is aangedrukt. Het wordt dan donker doordat het water er moeilijk doorheen komt en dan verbrandt het maalsel. Heb je op het moment helemaal geen crema dan staat de maalgraad van je molen waarschijnlijk te grof en gaat het water er te makkelijk doorheen. Hierdoor krijg je waterige koffie.

Hoe lang moet een espresso?

Bij een espressomachine is sneller niet een voordeel. Wij adviseren om voor een echt lekkere espresso van 7 gram koffie tussen de 23-30 seconde te zitten. Een direct advies geven van de doorlooptijd is erg lastig, dit komt omdat een espresso van 23 seconde anders smaakt dan een espresso van 30 seconde. Het kan zo maar zijn dat jij de 23 seconde espresso lekker vindt en iemand anders de 30. Het komt kortweg aan op smaak en dit is voor de barista een leuke zoektocht.

Hoeveel bar voor een goede espresso?

Zoals op veel van onze machines is aangegeven op de manometer is een ideale pompdruk als het water de koffie bereikt 9 bar. Als je een nieuwe machine koopt is deze bij het maken gelijk goed afgesteld en is het niet meer nodig om de druk aftestellen. Gebruik je jouw machine al een tijdje en zie je dat de druk niet meer bij 9 bar is? Dan is er grote kans dat er kalkafzetting in de machine zit waardoor het water niet meer of moeilijk door kan stromen. Onderhoud is daarom erg belangrijk. Om lekkere koffie te krijgen uit jouw machine is af en toe een onderhoudsbeurt nodig. Gelukkig hebben wij locaties door het hele land die met liefde jouw machine weer op en top maken. 

Hoeveel ml is een espresso?

Een espresso is gemiddeld 30ml. De espresso wordt bereid met 7 gram en met een extractietijd van ongeveer 25-30 seconde. Toch is het leuk om hier soms wat in te variëren, op deze manier krijg je andere smaken in je espresso. En misschien krijg jij wel precies de smaak die jij lekker vindt als je 8 gram gebruikt en de extractie 32 seconde is. Kortom de getallen hierboven zijn een goede richtlijn, maar zelf hier in experimenteren is nooit erg! 

Vergelijkbare Artikelen

Barista Martijn

Een espresso is een koffiebereiding die wordt gemaakt door met heet water door de fijn gemalen espresso maling te drukken.

Barista Martijn

Koopjeshoek
Email

[mc4wp_form id=”25676″]