Hoe zet ik een Espresso?

Shotglas

Een espresso is een koffiebereiding die wordt gemaakt door met heet water door de fijn gemalen espresso maling te drukken.

Wat heb je nodig voor het maken van een espresso?

  • Espressomachine
  • Espresso koffiebonen
  • Koffiemolen
  • Tamper (en eventueel een distibutor)

Je begint met het maken van een espresso bij je espressomachine. Deze zet je alvast aan want het opwarmen van de boiler in de machine duurt ongeveer 10 minuten. Is de machine eenmaal op temperatuur dan kan je om de zetgroep en het portafilter sneller warm te krijgen even wat water door laten lopen. Belangrijk is dat het portafilter daarna wel weer droog wordt gemaakt anders zal dit invloed hebben op de extractie en de smaak.

Het malen van de koffiebonen

Bij het zetten van koffie is het belangrijk dat de maling vers is. Dit houdt in verse bonen en pas malen als je het gelijk gaat gebruiken. Doordat de maling vers gemalen is zal er meer smaak en aroma komen in je espresso. Het instellen van de maler op een lekkere espressomaling is even uit proberen en kan je hier meer over lezen. De maalfijnheid kan per boon verschillen en biedt de barista een hoop experimenteren met de smaak.

Aandrukken oftewel tampen

Na dat je de maling uit de koffiemolen hebt ligt het maalsel (als het goed is) in je portafilter. Om de maling goed te verdelen tik ik altijd even het piston tegen de houder van de koffiemolen aan. Vervolgens is het belangrijk dat de koffie gelijkmatig verdeeld zit in je portafilter. Dit kan erg gemakkelijk door gebruik te maken van een distibutor of leveler. Heb je dit niet kan het ook gedaan worden met de hand, dit is natuurlijk iets minder nauwkeurig. Je hebt de koffie verdeeld en het is tijd voor het aandrukken van de maling. Zet je portafilter tegen je tampermat aan en druk met je tamper het maalsel aan.

Extractie

Draai je portafilter in de espressomachine en laat vervolgens gelijk het water doorlopen. Dit is belangrijk omdat de koffie anders gaat verbranden en dit geeft een niet lekkere smaak aan de espresso. Hoelang je de espresso wilt laten doorlopen is aan de barista zelf en is afhankelijk van smaak. Wij raden wel aan het ongeveer tussen de 25-30 seconde te houden en bij 30ml te stoppen.

Vergelijkbare Artikelen

Barista Martijn

Een espresso is een koffiebereiding die wordt gemaakt door met heet water door de fijn gemalen espresso maling te drukken.

Barista Martijn

Koopjeshoek
Email

[mc4wp_form id=”25676″]