Watervoorziening

De meeste espresso machine hebben een reservoir waar het water voor je koffie uitgehaald wordt. Is het reservoir bijna leeg, zal de machine met een laagwater beveiliging automatisch worden uitgeschakeld. Een machine met vastwater aansluiting ‘drinkt’ gewoon rechtstreeks uit de waterkraan. Handig, want je hoeft dan geen reservoir meer bij te vullen. Veel thuisbarista machine met een rotatiepomp hebben ‘dual water’, oftewel, kan je zelf instellen of de machine uit het reservoir drinkt, of rechtstreeks wordt aangesloten op het leidingnet. Vergeet bij een vastwater aansluiting niet de water hardheid te controleren. Is deze tussen de 4-6 Duitsgraad, is een vastwater antikalk filter aan te bevelen. Boven de 6 is het echt een ‘must’.

Dual water aansluiting

Machines met dual water kunnen desgewenst hun water toevoer halen van het leidingwater net (vastwater) of uit een reservoir. Vastwater heeft natuurlijk als grote voordeel dat je nooit meer je reservoir hoeft bij te vullen. Erg prettig als je ook wel eens theewater uit je machine haalt. Je verbruik is dan immers wat groter.

Vastwater

Machines met een vastwater aansluiting, kunnen direct op het water aangesloten worden. Hierdoor is het niet nodig het water bij te vullen. Erg fijn als je veel koffie maakt.

Waterreservoir

Machines met een waterreservoir zijn niet direct op het water aangesloten. Hierdoor moet je handmatig zo af en toe het water bij vullen.