Pomp

Algemene informatie over de pomp

Gearpomp

De Gearpomp is een bijzondere ‘stroom’ gestuurde pomp waarbij de af te geven zetgroep druk dynamische kan worden geregeld. Zo doende kan je bijvoorbeeld een drukprofiel hanteren waarbij gewenste en ongewenste smaakjes kunnen worden versterkt cq worden onderdrukt. Dit heet Presure Profiling. Je vindt deze mogelijkheid in de catagorie ‘Expert’ van CasaBarista.

Rotatiepomp

De rotatiepomp is een professionele rotatiemotor (met pomphuis) welke je ook terug vindt in grote horeca machines. De pompen zijn uiterst betrouwbaar, hebben een stevige capaciteit en zijn bovendien fluister stil. Dit in tegenstelling tot de vibratie pompjes, die beduidend meer geluid maken, minder capaciteit hebben maar ook een stuk goedkoper zijn.

Vibratiepomp

Machines met een V aanduiding zijn doorgaans uitgevoerd met een Vibratiepomp. Dat is een slim, klein en betrekkelijk goedkoop trilpompje wat als een soort fietspomp het water op druk brengt. De pompjes zijn betrouwbaar, een nadeel is dat ze wat rumoerig zijn.

Handhevel

Toen espressomachines nog niet beschikte over (elektrische) pompen werd water met een hevel mechanisme (piston) door de fijngemalen koffie heen geperst. Deze techniek vind je nog steeds op exclusieve machine zoals bijvoorbeeld op de Bezzera Strega. Het drukprofiel van het water loopt naar mate de extractie vordert langzaam af. Proef het verschil, want bittere tonen die ontstaan aan het einde van de extractie worden zodoende onderdrukt.